Wat is een Diagnose?

Hoe kunnen we helpen?
< Back
You are here:
Afdrukken

Een diagnose is een zoektocht naar een probleem. Simpele problemen hebben een simpele diagnose, complexe problemen een ingewikkelde.

Heeft een probleem altijd dezelfde diagnose?

Laat ik een makkelijk voorbeeld nemen: het achterlicht werkt niet. Diagnose: lampje defect. Fout. Dat is geen diagnose dat is een inschatting die meestal juist is. Het controleren van het lampje is de meeste logische eerste stap in de diagnose (en als het lampje defect is en daarna vervangen dan is de kous af). Het is goed mogelijk dat het lampje niet stuk is. Dan wordt het meteen een stuk moeilijker. Nu moet je weten hoe dat lampje aangestuurd wordt. Afhankelijk van de leeftijd van de auto kan dit heel erg verschillen. Hier heb je elektrische schema’s voor nodig en meetapparatuur. Er kan van alles aan de hand zijn.

Laat ik uit ervaring spreken en aangeven wat ik al heb gevonden waarom een lampje niet brandt:

  1. stekker is defect (te heet geworden, vocht, te ruw losgehaald (stukje afgebroken), te ruw vast gezet (pinnetjes krom in de stekker), vreemd voorwerp(je) in de stekker (vuil, blaadje) (zie foto boven)
  2. bedrading is kapot (schade auto of er is onlangs een trekhaak op ruwe wijze gemonteerd (lekker snel))
  3. software is van het pad af (alles is in orde maar lampje gaat niet branden)(zie software updates)
  4. verkeerde lichtunit is geïnstalleerd (DIY led units gemonteerd die niet herkend worden door ecu)
  5. ecu is vervangen zonder te zijn gecodeerd
  6. er is kortsluiting geweest die gereset moet worden. sommige ecu’s schakelen het licht permanent uit als het lampje na 50x starten nog niet vervangen is (BMW is streng hoor)
  7. lampje zit in verkeerde positie. Sommige lichtunits worden gebruikt voor verschillende modellen waar het ene model meer lampjes laat branden dan de andere. Er blijven dan posities ongebruikt. Als je bij vervangen dan niet oplet en het nieuwe lampje op een ongebruikte positie plaatst dan gaat het licht niet aan. Simpel maar toch snel gemaakt zo’n fout.

Kortom bij zoiets simpels als een niet werkend lampje (APK afkeur) kan het soms wel een uur of langer duren voordat de oorzaak is gevonden en je snapt dat ik al heel wat auto’s binnen heb gehad die 3 nieuwe lampjes hadden gekregen maar nu afgekeurd waren voor de apk. Help Joost!

Hoe lang duurt een diagnose?

De duur is afhankelijk van hoe makkelijk het probleem te vinden is. In het voorbeeld van het lampje kan de zoektocht na 10 seconden klaar zijn als het lampje defect is. Mijn tweede stap is de stekker controleren. Is dat het probleem dan ben ik in een kwartier klaar. Is dat het niet dan moet ik schema’s erbij gaan halen, meetapparatuur, etc en ben je het eerste uur al kwijt.

Waarom geeft de diagnoseapparatuur niet aan wat er aan de hand is?

In het geval van een defect lampje zal de diagnose apparatuur een foutcode uitlezen die aangeeft dat het lampje defect is of dat er kortsluiting is. De diagnoseapparatuur weet niet of het lampje, de stekker, de bedrading of de ecu defect is. Het diagnosesysteem van de auto constateert alleen maar dat het lampje niet werkt. Daarom moet je gaan zoeken naar de oorzaak. In het geval van kortsluiting is het wel handig dat de computer dit aangeeft want dan kan ik beginnen met een kortsluiting reset (functie in de testkast). Soms werkt het lampje dan weer (als de kortsluiting er niet meer is). Als het lampje direct weer uitgaat en de melding kortsluiting weer terugkomt dan moet ik verder zoeken.

Inhoudsopgave